Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λημματογράφησης Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λημματογράφησης Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!
Η χρήση των ψηφιακών πολιτιστικών τεκμηρίων του εθνικού συσσωρευτή ψηφιακού περιεχομένου SearchCulture.gr και των επιστημονικών τεκμηρίων του OpenArchives.gr στην υπηρεσία της παραγωγής Ανοικτής Γνώσης!
Mε αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τον εορτασμό των 20 χρόνων από τη δημιουργία της Wikipedia, το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο “Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής”. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας, καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Κεντρικό ρόλο στη διενέργεια του διαγωνισμού κατέχει η εξοικείωση των μαθητών με τον εντοπισμό, την ανάλυση και την χρήση πρωτογενών ιστορικών και αρχειακών πηγών για τη συγγραφή ή τον εμπλουτισμό των λημμάτων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις ψηφιοποιημένες συλλογές πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων που τις διαθέτουν, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ομάδες μαθητών/-τριών που ανήκουν σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας, δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και ελληνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού. Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2022.
Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με ψηφιακά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης https://classroom.onassis.org στην οποία αναρτάται σταδιακά όλο το σχετικό υλικό, όπως οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής, ο κατάλογος των συλλογών των συνεργαζόμενων φορέων και τα διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω στη λημματογράφηση.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ